Balıkesir 1 Şubesi

İLK İL DİVAN TOPLANTIMIZI YAPTIK

İLK  İL DİVAN TOPLANTIMIZI YAPTIK

Şube Kongresini geçtiğimiz Kasım ayında yaptığımız, Eğitim-Bir-Sen Balıkesir 1 Nolu Şubesi, İlk İl Divan Toplantımızı, 23 Şubat 2019 Cumartesi günü Balıkesir Öğretmenevinde gerçekleştirdik. Divan Toplantısına, Eğitim-Bir-Sen Balıkesir 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Çabuk, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, Eğitim-Bir-Sen Balıkesir Şubesine bağlı 20 İlçe Başkanı ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantı Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi tarafından hazırlanan tanıtım filmi ile başladı. Ardından sözü Eğitim-Bir-Sen Balıkesir 1Nolu Şube Başkanı Mehmet Çabuk aldı. Mehmet Çabuk Konuşmasının başında, geçtiğimiz günlerde yapılan Şube Kongresinde gösterdikleri teveccüh ve desteklerinden dolayı teşkilat üyelerine teşekkür etti. Yeni ve yeniden seçilen İlçe Temsilcilerine ve İlçe Yönetim Kurulu Üyelerini tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi. Demokrasi şöleni şeklinde geçen seçim sürecinin geçtiğimiz hafta Ankara’da yapılan 6.Olağan Genel Kurul ile tamamlandığını ifade etti. Mehmet Çabuk konuşmasına şöyle devam etti: “Bundan sonra işimiz İşyeri temsilcilerimizi eğitime alarak çekirdeği çelikleştirme faaliyetimiz olacak. Eğitim-Bir-Sen, emek mücadelesine yetki damgamız; alın terini akıl teriyle harmanlayan aksiyoner mücadele damarımızdır. Biz, sendikanın, sendikacılığın, sendikalılığın risk olduğu, sakıncalı damgası yemeye gerekçe yapıldığı dönemlerde yola çıktık. Fakat kurucu iradeyi yüklenen öznenin erdemli ve bilge tavrı, birçok konuda sıkıntıların aşılmasını kolaylaştırdı. Gerçekten öyle bir kurucu genel başkanımız var ki, kalemiyle sendikacılığa fikir, kelamıyla sendikal alana hoşgörü, ahde vefasıyla emek mücadelesine platform oluşturdu. Aksiyoner fikir adamlığıyla, herkes için ‘hepimiz sendikacıyız’ iradesini yansıtan bir çoğulculuk, hayat hakkından düşünme özgürlüğüne, ifade hürriyetinden hakkı savunma cesaretine, insanı ve onurunu koruyan, yücelten, biricikleştiren, her konuyu, her kavramı sendikacılığın asli kavramı ve muhataplık alanı olarak görmüş ve kabul ettirmiştir. Çok geç başlayan kamu görevlileri sendikacılığının çok erken bir süreçte bölgesel ve evrensel sendikal dinamik olarak ortaya çıkışı bu bakışın eseridir. Çünkü kurucu irademizin ifadesi yerel olsa da iradesi evrenseldir; kendini münhasır bir şekilde tanımlasa da ayrım yapmaksızın her insanı ve emeğini bizatihi değer gören, değerli gören bir anlayışla yola çıkmıştır. Tam da bu yüzden kamu görevlileri sendikacılığında ve eğitim sendikacılığında Türkiye, dâhil olduğu iki kıtanın da çok üzerinde bir örgütlenme kapasitesi ve potansiyeli ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

Taleplerimiz

Eğitime ayrılan pay kadar eğitimcilere aktarılan payın da önemli olduğunu belirten Çabuk, talepleri şöyle sıraladı: “Biz bu anlayışla ve bu gerçekten hareketle; ‘eğitimcilerin gelir vergisi yükü azaltılsın, ek dersten vergi alınmasın’ diyoruz. ‘Özel hizmet tazminatları yükseltilsin, mahrumiyet bölgelerinde ilave mali ve sosyal haklar getirilsin’ diyoruz. Çalıştığı şehir büyük, aldığı maaş düşük eğitim çalışanı fotoğrafı sona ersin istiyoruz. Sözleşmeli personel uygulaması eğitimde de kamuda da sona ermeli; eğitime güvenen toplum, eğitimcisine iş güvencesi vermelidir. Çocuğunu özleyen öğretmen, annesinden babasından uzak öğretmen çocuğu dramı artık son bulmalıdır. Hafta sonu öğretimi için verilen ek ders ücreti, hafta içi eğitim veren öğretmenlere de verilmelidir. Üniversitedeki idari personel, ikinci grup görülmemeli, görevleri de maaşları da motivasyonları da yükseltilmelidir. Akademik personel, fikren özgür, madden rahat, idari açıdan katılımcı olmalı, olabilmelidir. Türkiye, son yıllardaki sessiz devrimlerine yenilerini eklemeli, kılık ve kıyafet dayatmasını sona erdirmelidir. Kazanılmış haklara saygı duyan anlayış hayat bulmalı; yardımcıları, üst yöneticileri yanıltmamalıdır.”

 

1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere, eğitim çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli ve maaşlara yansıtılmalıdır

Ek gösterge konusuna da değinen Mehmet Çabuk, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğitim çalışanlarını; hizmetliden memura, mühendisten avukata, şeften şube müdürüne bir sistemin uyumlu özneleri olarak görmek istiyorsak, haklarda eşitlik, sorumlulukta paydaşlık ilişkisi kurmak zorundayız. Eğitim çalışanlarına verilene dair tek ve net gösterge 3600 ek gösterge olmuştur. Artık bu konu tartışılmaktan, paylaşılmaktan, talep, teklif konusu yapılmaktan çıkarılmalı; 1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere, eğitim çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli ve maaşlara yansıtılmalıdır. Eğitimciyi mutlu edelim, eğitimcilerin terini değerli hâle getirelim; yeni, büyük, güçlü Türkiye’ye daha hızlı ilerleyelim.”

Şube Başkan Yardımcılarının, alanlarıyla ilgili bilgiler vermesi ve ilçe temsilcilerinin kendilerini tanıtarak, görüş ve önerilerini dile getirmesinin ardından İl Divan Toplantısı yenilen öğle yemeği ile sona erdi.